Prima Cadrul normativ

Cadrul normativ

Notă informativă cu privire la modificarea  unor acte normative


Comunicat cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 159/2018 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului material


Agenția Națională Asistență Socială informează despre modificările operate la cadrul normativ din domeniul asistenței sociale, după cum urmează

LoaderLoading...
EAD LogoTaking too long?
Reload Reload document
|Open Open in new tab

Extrage [384.73 KB]

 


Agenția Națională Asistență Socială informează despre modificările operate la cadrul normativ ce vizează prestațiile sociale, după cum urmează:

– conform Legii nr. 155/2019, multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului a fost modificat de la 1,95 la 2,2. Legea menționată intră în vigoare la 1 ianuarie 2020.

– prin Hotărârea Guvernului nr. 578/2019 au fost operate modificări în Hotărârea Guvernului nr. 1167/2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social.  Astfel, cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului a fost modificat de la 350 lei la 500 lei. Actul normativ menționat se pune în aplicare începând cu 1 noiembrie 2019.

– conform Legii nr. 158/2019 cu privire la acordarea suportului financiar unic beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, beneficiarilor de toate tipurile de pensii stabilite până la 1 ianuarie 2020, al căror cuantum lunar nu depășește 2000 de lei, domiciliați în Republica Moldova, li se vor acorda un suport financiar unic în sumă de 700 de lei.

Suportul financiar unic în cuantumul stabilit va fi acordat și beneficiarilor de toate tipurile de alocații sociale de stat, cu excepția alocației pentru îngrijire, însoțire și supraveghere, stabilite până la 1 ianuarie 2020 conform Legii               nr. 499/1999 privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni.

Achitarea suportului financiar unic se va efectua de către Casa Națională de Asigurări Sociale prin intermediul prestatorului de servicii de plată care asigură plata pensiilor și alocațiilor sociale de stat.

Legea menționată intră în vigoare la 1 ianuarie 2020.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY